McLaren, Elektrikli SUV Modeli İçin Çalışmalara Başladı

Otomotiv sektöründe artık esas önemli aktörler SUV pazarında yer almaya başladı. Daha önce bu tür araçlara hiç ilgi göstermemiş olan devler bile teker teker bu pazara olan ilgilerini belli etmeye başladı. Geçtiğimiz yıl satılan her üç otomobilin neredeyse ikisi (%63’ü) SUV olduğuna göre böyle bir ilgi olması oldukça normal. 

Şimdiye kadar lüks ve aşırı hızlı araçlar üreten McLaren da uzun yıllardır uzak durduğu SUV pazarına girmeye hazırlanıyor. Firmanın amacı 2026 yılında, karbon fiber gövdeye sahip elektrikli bir SUV ile adeta gövde gösterisi yapmak. 

McLaren’ın kurtuluşu SUV olabilir mi?

Günümüzde yalnızca McLaren Artura gibi sanat eseri diyebileceğimiz süper otomobillerle birlikte anılan McLaren aslında uzun zamandır ciddi ekonomik sorunlarla da karşılaşıyor. Firmanın CEO’su Michael Leiters da son yönetim kurulu toplantılarında teknik olarak teknenin su almaya başladığını belirtiyordu. Çıkış yolu ise SUV olabilir. 

Elbette ki üreticinin bu kararının arkasında birçok farklı neden bulunuyor ancak ilk ve en önemli neden belki de lüks SUV kategorisinin henüz yeterince gelişmemiş olması. Her ne kadar Porsche, Ferrari gibi firmalar bu alana girmiş olsa da, pazarın doyuma ulaştığını söylemek güç. 

Leiters, 2026’da çıkması beklenen otomobille ilgili olarak yaptığı açıklamada, McLaren markalı bir aile otomobilinin oldukça ilgi çekici olabileceğini belirtirken, aracın hafif ve elektrikli olacağını da işaret etti. Yakın zamanda McLaren ekibinden daha büyük karbonfiber yapılar inşa etmenin yollarını aramlarını istediği düşünülürse yeni SUV bu malzemeden yapılabilir. Leiters da aracın hafif olmasının önemli olduğunu söylüyor. 

Artura’da kullanılan elektronik sistemin de araç için modifiye edilebileceğini belirten Leiters, sistemin esnekliği sayesinde dışarıdan destek almaya gereksinim duymayabileceklerini de söylüyor. Öte yandan şimdiye kadar hiç 4 teker sürüş sunan bir otomobil yapmayan McLaren bu açıdan bakınca pek çok yeni meydan okumayla karşı karşıya. Yine de 2026 yılında bir McLaren SUV görmek oldukça ilginç bir deneyim olacak.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal