Seks Neden Ağrılıdır?

6 İPUCU İLE AĞRILI CİNSEL BİRLİKTELİKTE RAHATLAYIN

Seks, sizin ve eşinizin samimiyetle yaşayabileceği eğlenceli, zevkli ve acısız olmalıdır!

Seks hiçbir şekilde acı verici olmamalı… Nasıl göz fonksiyonunu, görme işlevini yerine getirirken ağrısız olması gerekiyorsa cinsel organların da sağlıklı işlevini normal ve ağrısız bir şekilde yerine getirmesi beklenir. Eğer seks esnasında ağrı yaşıyorsanız, neyin normal olduğunu, neyin olmadığını ve neyin yardımcı olabileceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Ağrılı cinsel ilişki, aynı zamanda disparoni olarak da bilinir, dünya nüfusunun %18’inin bu semptomlardan muzdarip olduğu yaygın bir tanıdır; ancak, bu sorunları sağlık çalışanları ile paylaşmak istemeyen veya bu sorun ortaya çıktığında kime gideceklerini bilemeyen kişiler nedeniyle bu bozukluk genellikle ihmal edilir. Bu nedenle, insanlar ihtiyaç duydukları yardımı alamamakta, potansiyel olarak zihinsel sağlık sorunlarına, ilişki zorluklarına ve genel olarak düşük yaşam kalitesine yol açmaktadır. Neyse ki, uygun şekilde teşhis edildiğinde disparoni, pelvik sağlık konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından yönetilebilir ve tedavi edilebilir.

Önce seks sırasında ağrınıza neyin sebep olabileceğinden bahsedelim, sonra ağrınızı azaltmanın bazı yollarından bahsedeceğiz.

Seks sırasında neden ağrım oluyor ?

  • Artan pelvik taban kas gerginliği – pelvik taban kaslarınız vücudunuzdaki diğer kaslar gibidir ve gergin olabilir veya ilişki sırasında gevşemede zorluk çekebilir.

  • Vajinismus – Vajinismus, vajinanın dış üçte birlik kısmında veya vajina açıklığında kas spazmları olarak tanımlanır. Partnerinizin genellikle vajinaya girmeye çalışırken “duvara çarptığını” hisseder veya siz duvar varmış gibi hissedebilirsiniz.

  • Vajinal atrofi / kuruma / incelme – Bu genellikle emzirme v ve / veya menopoz sırasında hormonal kontraseptiflerden kaynaklanan hormonal değişikliklerin sonucudur.

  • Vulvodini, vulvada 3 ay veya daha uzun süredir devam eden ve nedeni bilinmeyen yanma, kızarıklık, kaşıntıya neden olan rahatsızlık olarak ortaya çıkar.

  • Hamilelik ve doğumdan kaynaklanan yaralanmalar, perine yırtılması/yara izi ve sezaryen yara izi gibi yaralanmalar da ağrıya neden olan skar dokulara neden olabilir. Bu da pelvik taban kaslarınızda gerilime neden olabilir.

  • Endometriozis, miyomlar, yumurtalık kistleri, serviks tahrişi ağrılı ilişkiye sebep olabilir.

  • Liken skleroz, bakteriyel vajinoz, maya enfeksiyonu gibi vulvar veya vajinal enfeksiyon, cinsel ilişki öncesinde, sırasında ve sonrasında vajinal ağrı ve tahrişe neden olabilir.

Seks sırasındaki ağrıyı hafifletmek için neler yapabilirim ?

  1. DİYAFRAM NEFESİ

Her gün düzenli olarak ve cinsel ilişki sırasında diyafram nefesi çalışması yapın. Detaylı nefes çalışması için @pelvikterapi instagram adresindeki “diyafram ve pelvik taaban” videosunu izleyin !

Diyafram nefesi, pelvik taban ve karında hareketliliği arttırarak, kan akışı ve gevşeme sağlar. Böylece sinir sistemini sakinleştirmeye ve kas korumasını azaltmaya yardımcı olur.

Diyafram nefesi nasıl yapılır:

  • Bir elinizi göğsünüze, diğerini karnınıza koyun ve uzun omurgayı koruyarak çenenizi ve omuzlarınızı gevşetin. Zorlanıyorsanız sırtüstü yatışta başlayıp ilerleme kaydettikçe oturarak, ayakta ve herhangi bir pozisyonda yapmaya başlayın.

  • Yavaş, nazik bir şekilde nefes alın, karınınızın genişlemesine izin verin. Aldığınız nefesle karnınızın ve kaburgalarınızın her yöne eşit şekilde hareket etmesini sağlayın (sanki karnınızda bir balon var ve onu 360 derece her yöne şişiriyormuşçasına). Sonra yavaşça nefes verin ve karnınızın içeriye doğru nazikçe girmesine izin verin. Nefes verişlerde karında kasılma istemiyoruz.

  1. BOL KAYGANLAŞTIRICI KULLANIN!

  • Vajinal ıslaklık, ilişki sırasında sürtünmeyi, tahrişi ve sertliği azaltmak için önemlidir. Emzirme, menopoz veya bazı doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sırasında azalan östrojen ile kendi kendine ıslanma azalabilir.

  • Ancak, tüm kayganlaştırıcılar aynı etkiye sahip değildir ! Kayganlaştırıclarda kaçınmak istediğimiz bazı bileşenler şunlardır: gliserin, nonoksinol-9, petrol, propilen glikol ve klorheksidin glukonat.

  • Vajinanın ph’ına uygun su bazlı kayganlaştırıcılar kullanabileceğiniz gibi doğal hindistancevizi yağı da kullanabilirsiniz. Uyarı – yağ ve lateks iyi bir ikili olmayabilir. Bu nedenle yağ bazlı kayganlaştırıcı kullanıyorsanız yırtılabileceğinden lateks prezervatif kullanmaktan kaçının.

  1. PELVİK TABANINIZI GEVŞETİN

Aşağıda, pelvik tabanın uzamasına ve gevşemesine yardımcı olan bazı esneme hareketleri listelenmiştir. Bu esnemelerin her birine 4-5 diyafram nefesi ekleyin ve pelvik tabanınızın nasıl gevşediğini gözlemleyin. Bunları günde bir kez yapabilir ve ilişkiden hemen önce kendinizi ilişkiye hazırlamak için kullanabilirsiniz.

  • Tek bacak sonra çift bacak karna çekme

  • Mutlu bebek pozu

  • Çocuk pozu

  • Derin squat

  • Kelebek pozu

DİĞER POZİSYONLARINI DENEYİN

Yan yatma pozisyonu, dizlerinizi altından destekleyen yastıklar ile bacak aranızın kolaylıkla açabilidğiniz sırt üstü uzanmak veya partnerinizin üzerinde oturmak vücudunuzun kontrolünü daha kolay bulabilirsiniz ve pelvik taban kaslarınıza gevşemesi için alan açabilirsiniz.

  1. VAJİNAL DİLATÖRLER KULLANIN

Dilatörler pelvik taban kaslarının gevşetilmesine izin verir, vajinal girişte varsa yara izine masaj yaparak dokuların esnekliğinin tekrar kazanılmasına destek olur.

  1. PELVİK TABAN FİZYOTERAPİSİNDEN DESTEK ALIN

Son olarak, seks sırasında ağrı hissediyorsanız ve nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, bir pelvik taban terapistinden destek alarak pelvik taban kaslarınızın ve ilişkili dokuların değerlendirilmesinin yapılması için ayrıca medikal desteğe ihtiyacınız varsa sizi doğru yöne yönlendirmesi oldukça değerlidir.

Biz terapilerimizde, manuel tedavi teknikleri, nöromüsküler yeniden eğitim ve pelvik tabana yönelik yaptığımız egzersizler ile kas tonusunu iyileştirmeye, ağrıyı azaltmaya ve pelvik sağlık fonksiyonunu optimize etmeye odaklanıyoruz!

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal